Články

Velice dobrý článek na téma chov psa s PP od Kateřiny Hadrabové - Poctivý chov

POCTIVÝ CHOV

Skutečně může chov s PP vydělávat? Jaké náklady s sebou řádný chov nese? Co určuje cenu štěňat s PP?

Častným argumentem množitelů psů bez PP i těch, kdo od nich štěňata kupují, je tvrzení, že chovatelé psů s PP mají předražená štěňata a na chovu jen vydělávají. Skutečnost je ale taková, že chov s PP s sebou, narozdíl od množení, nese nesrovnatelně více nároků na znalosti, čas, energii a samozřejmě i peněženku chovatele, a ceny štěňat s PP jsou u nás jedny z nejnižších v Evropě.

Co vše tedy předchází chvíli, kdy chovatel nabídne k prodeji ono „předražené“ štěně s PP (ceny jsou orientační – tam, kde se liší – např. dle plemene, klubu, pracoviště – jsou uvedeny ty průměrné):

1. CHOVNÁ FENA: Základním „kapitálem“ každé chovatelské stanice je chovná fenka. Dobrý chovatel od počátku vybírá fenku ze spojení co možná nejlepších jedinců, pečlivě zkoumá jejich rodokmeny a klade přísná kritéria nejen pro vzhled a povahu, ale především pro zdraví! Pokud od počátku ví, že na štěňátku bude v budoucnu chtít chovat, volí často dražší štěně než je průměr plemene a na prvním místě jsou pro něho kvality štěněte, nikoli pořizovací cena, která se může pohybovat kolem 15 000 – 30 000,- (zde velmi záleží na plemeni).

2. CHOVATELSKÁ STANICE: Za registraci jedinečné, mezinárodně chráněné Chovatelské stanice u Českomoravské Kynologické Unie (ČMKU) – organizace sdružující Kluby plemen a Chovatelské stanice v České republice a stanovující základní pravidla chovu – se platí poplatek ve výši 1 815,-

3. KLUB: Kluby chovatelů určitých plemen hrají v další činnosti chovatele významnou roli – je to jakési zázemí pro jeho chovatelskou činnost, které kontroluje, radí a pomáhá s administrativou spojenou s chovem. Zápisné při přihlášení do Klubu činí průměrně 200 – 600,- . Obdobná částka se následně platí každoročně jako členský příspěvek.

4. ZDRAVOTNÍ VYŠETŘENÍ: Zde se ceny velmi liší podle plemene – každé plemeno trpí ve větší či menší míře na jiná dědičná onemocnění. Kluby nařizují psy na tato onemocnění testovat, aby mohli být z chovu vyloučeni jedinci nesoucí k nim dispozice. Například DKK + DLK stojí kolem 2 600,- (vyšetření na dysplazii kyčelních a loketních kloubů, povinné u většiny plemen, zejména těch větších). Chovatelé kolií si například připlatí ještě za povinné vyšetření CEA (dědičné vady oka) a to téměř 4 000,- nebo za PRA (atrofie) přes 1 400,-. Teprve POTÉ, co chovatel tyto částky zaplatí, zjistí, jestli jeho pes vůbec může být uchovněn a mít potomky.

5. UCHOVNĚNÍ: Pokud pes podstoupí všechna potřebná (a ne zrovna levná) zdravotní vyšetření a ta prokáží, že může být uchovněn, následuje bonitace. Zde je odborníky na plemeno hodnocen zejména vzhled (zbarvení a srst, stavba těla, velikost atd), povaha (pes nesmí být agresivní ani bázlivý) a samozřejmě zdraví. Cena bonitace se pohybuje kolem 200 – 500,- a následný zápis do rejstříku chovných jedinců v plemenné knize 200,-

6. VÝSTAVY, PRÁCE, SPORT: Široké spektrum kynologických aktivit od výstav přes obrany až po lov nebo mushing slouží vedle zábavy pro pro psa i jeho majitele k tomu, aby se našly a rozvíjely kvality a vlohy psa. Na výstavách je posuzován především vzhled a stavba těla, při výcviku, práci, sportech a lovu zase povaha a schopnost plnit to, k čemu bylo dané plemeno vyšlechntěno. Tyto věci jsou klíčové pro udržení a rozvoj plemene, u mnoha plemen je např. složení některých zkoušek či účast na honech povinností pro uchovnění, aby se zaručilo, že například z populárního „výmaráka“ nebude za několik generací jen pěkná městská ozdoba, ale stále ten všestraný lovecký pes. Všechny tyto aktivity však něco stojí – čas, energii a peníze. Zípisné na výstavách se pohybuje v řádu stovek, u prestižních zahraničních výstav i tisíců korun, stejně jako startovné u většiny sportů, vysoké náklady na dopravu napříč Čr i do zahraničí nepočítaje. Náklady na tyto aktivity čítají u většiny chovatelských stanic, které mají často i více psů, řádově desetitisíce korun ročně.

7. KRYTÍ: Pokud má chovatel zdravou a uchovněnou fenku, může se rozhodnout odchovat na ní vrh. Pro toto rozhodnutí je podstatné znát portfolio své fenky – jak je výstavně či pracovně úspěšná, kde jsou její kvality a kde slabiny? Které vlohy chci podpořit u jejích potomků, co chci naopak potlačit? Dle tohoto se následně vybírá krycí pes, ideálně nepříbuzný, který kombinací svých zdravotních, exteriérových, povahových a pracovních vloh dá v kombinaci s danou fenkou co nejkvalitnější potomky. Vybraný pár musí schválit poradce klubu. Následné krytí je zaznamenáno v krycím listu (vystavení 400,-) a za samotné krytí platí majitel feny krycí poplatek, který se pohybuje kolem 5 000 – 30 000,- dle kvalit psa, případně se rovná ceně jednoho štěněte nebo části ceny každého štěněte z vrhu. Cena krytí v zahraničí je ještě několikanásobně vyšší, je však neocenitelné pro oživení krve v českém chovu.

8. ODCHOV: Vedle zvýšených nákladů na kvalitní stravu a vitaminy u štěňat i feny (obvykle již od přípravy na krytí), častějších návštěv veterináře a nákupu nezbytných potřeb, což samo o sobě stojí tisíce korun, je samozřejmě KAŽDÉMU ŠTĚNĚTI z vrhu vystaveno PP (cca 300,- / štěně). Každé štěně je očkováno a odčerveno (cca 500,- / štěně), nezaměnitelně označeno (tetování, dnes už většinou čipování – 600,- / štěně) a je mu vystaven PetPas (500,- / štěně). Zpoplatněna je také kontrola vrhu poradcem klubu (200 – 1 500,-). Chovatel si dává záležet, aby bylo štěně řádně socializováno a odešlo do nového domova NEJDŘÍVE ve věku 7,5 týdne (zákonné minimum pro odběr), a prodává je pouze s kupní smlouvou (na základě které také z prodeje každého štěněte platí daně). Standardem bývá při odběru balíček krmiva, na které je štěně zvyklé, obojek, vlastní hračka, často i fotky štěňátka od narození a samozřejmě i chovatelský servis – chovatel je vám v budoucnu kdykoli k dispozici pokud máte nějaké otázky, potřebujete poradit s výchovou nebo jakýmkoli jiným problémem. Samozřejmostí je dodržovat rozestupy mezi vrhy (minimálně jedno, častěji však dvě a více hárání) a nechovat na fence seniorce. Dobrý chovatel si maminku svých odchovů nechává na dožití – není totiž jen chovnou fenou, ale především kamarádkou a členkou rodiny.

9. DOŽIVOTNÍ ZODPOVĚDNOST: Množství chovatelů má v kupní smlouvě tzv. předkupní právo – to znamená, že pokud byste někdy v budoucnu byli nuceni štěně od nich prodat či darovat, bude mít chovatel jako první právo štěně od vás odkoupit. To zaručuje, aby se štěně neocitlo bez vědomí chovatele v úplně cizích rukách. Dobrý chovatel cítí za svůj odchov zodpovědnost a není mu lhostejné, pokud někdy skončí v útulku. V takovém případě se o tom chovatel zpravidla dozví (mj. i díky čipování) a psa si bere zpět či mu osobně hledá nový domov.

OPRAVDU JE TEDY ŠTĚNĚ S PP PŘEDRAŽENÉ? OPRAVDU SI CHOVATEL JEHO PRODEJEM POUZE VYDĚLÁVÁ?

Chovat s PP, chovat dobře a podle pravidel, je nákladné a náročné. ROZHODNĚ TO VŠAK NENÍ ZBYTEČNÉ! Bez pečlivé chovatelské práce bychom tu dnes neměli žádné z jedinečných plemen, která známe a která tolik milujeme. Pokud tedy trváte na čistokrevném štěněti, ze kterého má vyrůst typický představitel vašeho vysněného plemene, rozhodně není zbytečné investovat do štěněte s PP, a to i v případě, že pro vás má být pes pouze mazlíkem a rodinným společníkem. Jedině touto investicí totiž kupujete skutečně čistokrevné štěně a zároveň podporujete budoucnost svého vyvoleného plemene.